Untitled design (7)

Dolina reke Radovne

Med najlepše alpske doline v Sloveniji zagotovo spada dolina reke Radovne, v katero se stekata dve dolini, Kot in Krma. Omenjeno območje se razprostira v Triglavskem narodnem parku, kar delno omejuje razvoj množičnega turizma. Zaradi svojih lepot jo obiskujejo predvsem »osvajalci nekoristnega sveta«, željni miru in čistega zraka.

Dolina Radovne je stisnjena med planoti Mežaklo in Pokljuko, ki sta porasli z mešanimi gozdovi, v katerih prevladuje smreka.

Reka Radovna ima več izvirov pod Jutrovo skalo v Zgornji Radovni in njena komaj 17 km dolga pot se konča z izlitjem v Savo Dolinko pri Mostah. Voda priteka predvsem iz Triglavskega pogorja, kjer Kotarica in Krmarica s pritoki sicer ponikneta in na dan privreta kot reka Radovna.

Med najbolj navdušujoče predele doline sodi divja, 1600 metrov dolga soteska Vintgar, kjer si je reka Radovna utrla pot med hriboma Hom in Boršt.

Po dolini poteka kolesarska pot, ki je opremljena z informativnimi tablami za predstavitev kulturne dediščine obiskovalcem. Med kolesarji je ta pot zelo priljubljena zaradi čudovite in nedotaknjene narave.