Untitled design (7)

Z vlakom do soteske Vintgar

Izlet si lahko organizirate tudi s pomočjo načrtovalnika poti Slovenskih železnic, na povezavi: https://potniski.sz.si/.

ŽP Podhom – vstop v sotesko Vintgar
Za prihod v sotesko Vintgar z vlakom predlagamo, da izberete postajo v Podhomu, ki je najbližja vstopni točki. Do postaje Podhom lahko pridete z vlakom iz smeri Jesenice (linija Jesenice – Nova Gorica) ali Bled jezero (linija Nova Gorica – Jesenice).
Ko izstopite na postaji Podhom pot nadaljujete naravnost proti jedru vasi in rahlo navkreber. Ko pridete do križišča zavijete desno do gasilskega doma in ob vaškem koritu nadaljujete v levi smeri skozi vas, do križišča pri Marijini kapelici, kjer nadaljujete po pločniku navkreber. Na vrhu klanca lahko občudujete razgled na Blejski grad. Pot nadaljujete naravnost po cesti, na razcepu se držite desno mimo spomenika Antonu Belarju. Od tod se spustite do reke, prečkate most in parkirišče in že ste na vstopu v sotesko.
Pot ni zahtevna, spremljale vas bodo usmerjevalne table. Celotna razdalja znaša 1,6 km za kar je potrebnih dobrih 20 minut.

Izhod iz soteske Vintgar – ŽP Vintgar (Blejska Dobrava)
Ob prihodu v sotesko Vintgar z vlakom, za povratek predlagamo, da izberete postajo, ki je najbližja izstopni točki in sicer železniško postajo Vintgar v vasi Blejska Dobrava. Iz postaje Vintgar se lahko vračate v smeri Jesenice (linija Jesenice – Nova Gorica) ali Bled jezero (linija Nova Gorica – Jesenice).
Ko pridete do slapu Šum na koncu soteske Vintgar, pri brunarici prečkate most nad slapom ter se povzpnete po stopnicah v smeri Blejske Dobrave. Ko se strmina umiri prispete v vas. Pot nadaljujete po asfaltirani cesti naravnost do križišča, kjer se usmerite desno navzdol, mimo kapelice sv. Antona do vaškega jedra. Tu stoji tudi cerkev sv. Štefana. Nadaljujete po cesti mimo cerkve in na križišču zavijete levo. Od tod dalje naravnost do avtobusne postaje, kjer se takoj za postajo nahaja železniška postaja.
Pot ni zahtevna, ves čas vas bodo spremljale rumene usmerjevalne table s pripisanim časom hoje. Razdalja znaša 1,3 km, kar vam ne bo vzelo več kot 20 minut.


Iz ŽP Vintgar (Blejska Dobrava) proti vhodu v sotesko:

Železniška postaja Vintgar se nahaja v vasi Blejska Dobrava. Za vstop v sotesko Vintgar je potrebno priti do vstopne točke v vasi Podhom, do kamor vas vodi označena pot. Iz postaje Vintgar se usmerite levo do kapelice sv. Štefana ob glavni cesti. Tam zavijete desno, mimo vaškega jedra rahlo navkreber. Pot vas bo vodila mimo kapelice sv. Antona do križišča kjer nadaljujete pot desno navzgor. Ob vaškem koritu zavijete levo do konca naselja, do gozdne poti, po kateri prispete do vhoda v sotesko.
Pot ni zahtevna, ves čas vas bodo spremljale rumene usmerjevalne table s pripisanim časom hoje. Prehodili boste razdaljo 2,6 km, kar vam bo vzelo približno 40 minut.

ŽP Bled – Jezero proti vhodu v sotesko
Na železniški postaji Bled jezero se usmerite levo skozi drevored in potem v prvem križišču levo, rahlo navkreber. Prečkate most in zavijete strogo desno. Pot nadaljujete vzporedno z železniško progo. V križišču pri železniškem podhodu nadaljujete naravnost do glavne ceste, ki vodi iz Bleda proti Gorjam, prečkate glavno cesto ter ob železniški progi nadaljujete proti vasi Podhom. Ko prispete v vas pri panoramski tabli ter pitniku nadaljujete po makadamski poti do Marijine kapelice, kjer se usmerite po pločniku strmo navzgor. Na vrhu klanca lahko občudujete razgled na Blejski grad. Pot nadaljujete naravnost po cesti, na razcepu se držite desno mimo spomenika Antonu Belarju. Od tod se spustite do reke, prečkate most in parkirišče in že ste na vstopu v sotesko.
Celotna pot je dolga 4,1 km, za kar potrebujete okoli 50 minut.

Izhod iz soteske Vintgar – ŽP Podhom
Na koncu soteske, kjer se nahaja slap Šum se orientirate desno ter sledite smerokazom k cerkvi Sv. Katarine. Pot predstavlja 1,2 km lažjega vzpona skozi gozd ter dobrih 80 metrov višinske razlike. Cerkvica stoji na čudovitem razgledišču po okolici ob otroškem igrišču in manjši okrepčevalnici. Od tu se spustite po asfaltirani cesti proti Bledu. Kmalu bodo na levi strani kamnite stopnice med hišami. Ko pridete do križišča v dolini, blizu gostišča Kurej, nadaljujte desno, mimo trgovine Mercator do železniške postaje Podhom.
Celotna pot ni zahtevna. Razdaljo 3 km boste prehodili v približno 45 minutah.