Untitled design (7)

Pohod po Rilkejevi poti v Gorjah in prireditev v Poglejski cerkvi

VABILO

Pridružite se nam na krajšem pohodu po Riklijevi poti v soboto, 26.06. nekoliko pred sedmo uro zjutraj.

Turistično društvo Gorje je prenovilo in dodatno uredilo pohodno tematsko pot – Riklijevo pot v Gorjah, ki jo je letos zgodaj spomladi tudi sosednji Bled prepoznal kot pomembno dodatno doživljajsko ponudbo, ki obiskovalce napotuje v naravo.
Pot smo v kraju zasnovali že v letu 2005, ves čas je doživljala manjše in večje dopolnitve.
Sama pot se pričenja na jugovzhodnem delu Zgornjih Gorij. Najbolje je, če se iz Gorij odpravite kar peš, sicer na sami točki vstopa na uvideven način obstoji možnost parkiranja nekje do 12 osebnih vozil. Začetna točka na poti je Poglejska cerkev, paleolitska postojanka – skalni spodmol, ki je pomemben v vseslovenskem merilu, saj so bile tam opravljene kar pomembna arheološka izkopavanja, ki so postregla z dokazi o zgodnji prisotnosti človeka na tem območju. Smerokazi z logotipom Riklija vas usmerijo na pot, kamor je v resnici sam Rikli že pred več kot kot 150 leti usmerjal moške na pohod in zračno svetlobne kopeli.
Prav na trasi poti, se boste lahko srečali in seznanili z mestom ustanovitve prve postaje svetlobno zračnih kopeli, ki je bila ustanovljena na grebenu Pasjega hrta pod Križi 9.07. 1865. kasneje je bila na tem mestu ob slovesnem dogodku leta 1891 v živo skalo vdelana spominska plošča.

Vse to in še več boste lahko zvedeli, če se nam v soboto, 26.06. nekoliko pred sedmo uro zjutraj pridružite na lokaciji pod Poglejsko cerkvijo (zveste tudi to, zakaj jami tako ime). Od tam vas bo moja malenkost pospremila z interpretacijo preteklosti in Riklijevih metod po poti do Križev in nazaj proti izhodišču, kjer si bomo ogledali še Poglejsko cerkev.
Predhodne prijave sicer niso potrebne, veseli pa bomo, če se vnaprej najavite in potrdite udeležbo.

Istega dne, to je 26.06. s pričetkom ob 16.30 uri pa bo v organizaciji TD Gorje še kulturna prireditev z nastopom Godbe Gorje, ženskega pevskega zbora KD Gorje, pod vodstvom Janje Hvala, pritrkovalcev iz Kamne Gorice in učencev OŠ Gorje.. Več informacij po telefonu 051 386 076.
S pozdravi T. Bregant