Untitled design (7)

Slavnostna otvoritev spominske plošče

16.11.2022, je bil za Turistično društvo Gorje dan izrednega pomena, saj se je zapisal med najpomembnejše dogodke delovanja TD Gorje.
Sotesko je obiskal tudi predsednik RS g. Borut Pahor, kjer je ob krajši slovesnosti, skupaj s predsednikom Turističnega društva Gorje, Janezom Poklukarjem, odkril novo spominsko ploščo »prvemu graditelju soteske«, Jakobu Žumru, ki je bil skupaj s somišljeniki v največji meri zaslužen zato, da je bila soteska 26. avgusta 1893 prvič slovesno odprta za obiskovanje.

Ob tem je predsednik Pahor zbrane tudi nagovoril: »Popolnoma sem prevzet nad lepoto tega kraja in vašo skrbjo zanj«.

Z dogodkom je TD Gorje želelo počastiti spomin na zaslužnega rojaka. Odkritje nove spominske plošče je prvi v nizu dogodkov, ki se bodo zgodili v naslednjem, jubilejnem letu, ko bo soteska Vintgar, ki je medtem postala svetovno znana naravna znamenitost, praznovala 130 let. V Turističnem društvu Gorje z veliko odgovornostjo nadaljujemo v skrbi za ohranjanje naravne vrednote državnega pomena in si z vso odgovornostjo in predanostjo prizadevamo za vzdržnost in zmanjševanje negativnih vplivov na naravo in lokalno okolje, ki jih povzroča množičnost v turizmu. Štejemo v ponos in čast, da je predsednik Republike Slovenije uspel najti čas in sodeloval pri odkritju spominske plošče v počastitev spomina na velikega rojaka.
Njegov nagovor si lahko ogledate s klikom na “Video posnetek nagovora predsednika g. Boruta Pahorja”.

Vir  video posnetka: Bor Slana/STA