Untitled design (7)

Krožna pot Šum – Blejska Dobrava

4,3 km – 75 min

Pot pričnete pri glavnem vhodu v sotesko Vintgar v Podhomu. Na koncu soteske, kjer se nahaja slap Šum, se orientirate levo ter prečkate most. Stopnice vodijo strmo navzgor. Začnete z vzponom v smeri Blejske Dobrave. Ko se strmina umiri, prispete v vas Blejska Dobrava. Pot nadaljujete po asfaltirani cesti naravnost do križišča in sledite usmerjevalni tabli levo navzgor do korita. Tam ponovno zavijete levo. Cesta vas bo vodila mimo hiš do konca naselja in gozdne poti, ki vas bo pripeljala nazaj do brunarice ob vhodu v sotesko. Na poti bodite previdni in ne stopajte preblizu roba. Ne prožite kamenja, pod vami so lahko obiskovalci soteske. Ves čas poti sledite rumenim usmerjevalnim tablam.

 

 

Podrobnejši opis:

Po ogledu slapa Šum vas bodo smerokazi in stopnice usmerile navkreber. Ne ustrašite se začetne strmine, ki vas bo po slabih 10 min hoje pripeljala na dobravsko polje, od koder uzrete vas.

V jedru vasi Dobrava, ki nosi pridevek »Blejska«, ker so nekdaj vse hiše/kmetije pripadale blejskemu gospostvu, se boste nekoliko nad urejenim vaškim jedrom, ki vam ga prav tako priporočamo za kratek postanek in počitek, obrnili levo. Pred zgornjim vaškim koritom boste še enkrat zavili levo. Po sto metrih, ko boste prispeli do roba gozda, takoj za smerokazom, ki kaže na Strmo stran, se boste dokončno poslovili od Dobrave. Od tu naprej pot ves čas poteka nad sámo sotesko. Vije se skozi domačnost mešanega gozda. Nekdaj je bila pot prav zaradi časa glavna povezava med sosednjima vasema, Blejsko Dobravo in Podhomom. Skozi stoletja so se med vasema stkale številne vezi, tako družinske kot lastniške. Pot je bila vedno ozka, za vožnjo z vpregami na določenih mestih tudi nevarna. Srečevanje je bilo omogočeno le na nekaj mestih. Dandanes je pot namenjena izključno pešcem.

Potek poti navduši zaradi mogočnosti raznovrstnega gozda na strmem pobočju, od koder se ponujajo  pogledi z višine proti reki, ki vijuga v globini spodaj in se že tisočletja zajeda v globel med Borštom, po pobočju katerega hodimo, in sosednjim Homom, ki je nekoliko nižji. Zanimivo je, da se v obeh poimenovanjih za pobočji, porasli z drevjem, skriva isti pomen. V obeh imenih je namreč moč prepoznati gozd.

Pot vam vsekakor toplo priporočamo. Resda je na začetku potrebno premagati nekaj klanca in s tem višine, a srečali se boste tako z bogato kulturno krajino kot pestrostjo narave. Za vas smo na poti pripravili kar nekaj zanimivosti. Vsi tisti, ki se radi utrudite, pa boste lahko posedeli na klopcah in podoživljali bučanje reke spodaj v globeli. Za zaključek pa lahko posedite ob lokalu na vstopu in si privoščite osvežitev.

 

Opis enosmerne posti ter navodila za agencije:

Goste z avtobusom odložite na parkirišču pred vhodom v sotesko Vintgar na naslovu Podhom 80. V primeru, da goste samo odložite (maks. postanek 10 minut), parkirnine ni potrebno plačati.

Voznik avtobusa se napoti proti Blejski Dobravi, smer Jesenice (najkrajša pot čez Kočno). Do parkirišča pod pokopališčem na Blejski Dobravi obvezno uporabite obvoznico PC Črna vas. Koordinate parkirišča: 46°24’25.4″N 14°06’29.1″E

Parkirišče je v lasti Občine Jesenice. Na tem parkirišču bodo gosti počakali na avtobus oziroma avtobus počaka njih.

Malce pred parkiriščem je odlična gostilna Pri Jurču (toalete, velika terasa).

Od slapu Šum do parkirišča na Blejski Dobravi vodi 1,3 kilometre dolga makadamska cesta, ki se konstantno rahlo vzpenja in pripelje direktno na parkirišče. Po cesti je prepovedana vožnja za ves promet (razen intervencijskih vozil), zato je pot varna.