Untitled design (7)

Riklijeva pot v Gorjah

Arnold Rikli (1823–1906), sin švicarskega tovarnarja, je zdravilno moč narave preučeval že od mladosti. Bled je odkril povsem po naključju, in sicer so mu prijatelji potem, ko je prebolel hudo bolezen, svetovali, naj si moči nabere na Bledu. Že ob prvem obisku leta 1852 se je navdušil nad svežino zraka, čistočo jezera, milim alpskim podnebjem in pogledom na Julijske Alpe, ob katerih so se mu povrnile življenjske moči. Izkoristil je tukajšnje naravne danosti in postavil naravni zdravilni zavod, v katerem je poznejših letih zdravil na tisoče bolnikov. V njem je razvijal lastne hidropatske metode – naravne zdravilne metode, ki jim je zaupal bolj kot klasičnim zdravilom in uradni medicini.

Zanimivosti:

  • Poglejska cerkev: skalni spodmol z manjšo votlino na obrobju vasi Poljšica pri Zgornjih Gorjah, v kateri so arheologi našli človekovo orodje iz starejše kamene dobe.
  • Pogled na Poglejsko cerkev: od Poglejske cerkve je lep razgled na Gorje, Blejski kot, Pokljuko, Debelo peč, Rjavino in Triglav.
  • Z najvišje točke poti je lep razgled na Blejsko jezero.

Potek poti:

Izhodišče je v križišču nad vasjo Poljšica, kjer se ob informacijski tabli seznanite s potekom Riklijeve poti, ki se tu pričenja. Sledi začetni vzpon proti zaselkom Zaboršt in Zatrata, kjer vas pričaka leseni stebriček z oznako poti in vas usmeri po gozdni poti. Sledimo ji od enega do drugega smerokaza, preko dela, ki se imenuje Stovičje, dokler se nam na najvišji točki, ki se imenuje Iz Križev, ne odpre lep razgled na krajino in še posebej Blejski kot. Iz Križev se na izhodišče lahko vrnete preko pašnikov poglejske gmajne ali pa se po cesti vračate na izhodišče.

Pot lahko nadaljujete na Rčitno, od koder se preko Slamnikov in Bohinjske Bele lahko vrnete na Bled ali pa nadaljujete pot proti Pokljuki.

Zahtevnost: srednje zahtevna

Dolžina poti: 4 km, krožna pot

Čas hoje: 2 uri

Tip poti: gozdna, makadamska pot, asfalt