Untitled design (7)

Planinstvo

Bližnja in širša okolica Gorij nudi veliko možnosti za bolj ali manj zahtevne planinske izlete. Gorje z dolino Radovne in Krme služijo kot izhodišče za vzpone v Julijske Alpe in na Triglav.

V vseh letnih časih privlačna in zanimiva je tudi Pokljuka, kjer se lahko podate na izlet po planinah (Uskovnica, Konjščica, Zajamniki …) in pa dalje do najvišjih vrhov Julijcev.

Dobro obiskana je planinska koča Blejska koča na Lipanci, bolj vztrajni pa lahko nadaljujejo pot na Debelo peč, Lipanski vrh, Mrežce …

VODNIKOV DOM

Dom stoji na mali terasi ob vznožju zahodnega pobočja Tosca tik nad Velim poljem. Od doma je zelo lep razgled na Triglav in okoliške vrhove.

Planina Velo polje spada med največje in najvišje ležeče (1675 m) planine v naših gorah. Njena edinstvena lega v osrčju Triglavske skupine in v samem vznožju Triglava ji zagotavlja prvenstvo med našimi visokogorskimi planinami.

LIPANSKI VRH

Blejska koča se nahaja ob robu razgledne planine Lipanca. Od koče, ki je odprta preko celega leta, se nam odpre lep razgled na pokljuške gozdove ter vrhove (Mrežce in Lipanski vrh), ki obdajajo že omenjeno planino.

Koristne informacije: www.hribi.net

DEBELA PEČ

Debela peč je 2014 m visoka gora, ki se z ene strani strmo dviga nad dolino Krme, na drugo stran pa se zložno spušča proti prostranim pokljuškim gozdovom. Z vrha, na katerem je žig in vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, Karavank, ob lepem vremenu pa tudi Kamniško-Savinjskih Alp.

DOM PLANIKA

Dom Planika pod Triglavom se nahaja na južni strani najvišjega vrha v Sloveniji. Od doma, ki je odprt v poletni sezoni, se nam odpre lep pogled na Triglav in gore nad dolinama Krme in Bohinja.