Untitled design (7)
Krožna pot Vintgar – Sveta Katarina

Krožna pot Vintgar–Sveta Katarina

5,7 km – 85 min

Pot pričnete pri glavnem vhodu v sotesko Vintgar v Podhomu. Na koncu soteske, kjer se nahaja slap Šum, se orientirate desno ter sledite smerokazom k cerkvi sv. Katarine. Pot predstavlja 1,2 km lažjega vzpona skozi gozd ter dobrih 80 metrov višinske razlike. Cerkvica stoji na čudovitem razgledišču po okolici, ki je zaradi impresivnosti poimenovan tudi kot oltar Gorenjske. Na desni  je manjša okrepčevalnica. Vračate se lahko v smeri proti izhodišču (smer zahod), pri čemer sledite usmerjevalnim tablam, lahko pa se usmerite tudi proti jugovzhodu v smeri proti  Zasipu ali Bledu.

Podrobnejši opis:

Po približno 15 minutah hoje od Šuma se skozi prijeten hlad mešanih bukovo-smrekovih gozdov dvignemo do predela Homa, na kratko imenovanega kar Katarina. Na poti se bomo lahko v pomladnem času seznanili s preprogami čemaža, ki se približno do polovice poti navkreber dvigujejo od Radovne in Save Dolinke. Med gozdove so vpeti rovti – travniki, ki so bili nekdaj namenjeni košnji sredi poletja, jeseni pa so kmetje na njih pasli živino pred prihodom v domače hleve.

Ko se nam pogled odpre proti Blejski kotlini, najprej zagledamo malo cerkvico, posvečeno sv. Katarini. V osnovi gotska cerkev za obzidjem je bila zgrajena okrog leta 1400, kasneje je bila barokizirana. Velika večina cerkva na Slovenskem je v času vpadov turških vojska služila kot tabor. Ob dograjeni lopi cerkve je tudi na zunanjem delu moč opaziti poslikave s freskami.

Nekdaj so v poznojesenskem času na god sv. Katarine (priprošnjice za pamet) tja romali številni kristjani. Prebivalci nižje ležečih naselij Zasip in Muže so menda za namen pogostitve vsako leto zaklali kravo Bavho.

Ob umiku Napoleonove vojske iz naših krajev v začetku 19. st. naj bi nek general za obzidjem zakopal  zaklad, ki naj bi bil kasneje tudi najden.

Iz Homa – Katarine se na Blejsko kotlino, posejano z naselji, obdelanimi polji in negovano krajino, ponuja eden najlepših razgledov na in z Zgornje Gorenjske. Zaradi lepot, ki se ponujajo očem, so domačini povzeli poimenovanje, ki naj bi ga kraju pridal pesnik Prešeren: oltar Gorenjske.

Po počitku in krepčanju se boste odločili, ali želite pot nadaljevati po pašniku v smeri proti zahodu nazaj do vstopa v Vintgar ali pa se boste morda spustili nazaj proti jugovzhodu do Zasipa in dalje proti Bledu. Za pot na izhodišče boste zagotovo potrebovali še vsaj dobrih 20 min hoje, do Bleda pa boste potrebovali vsaj pol ure.

Kakor koli se boste odločili, ne boste obžalovali. Ena ali druga različica se vam bo skupaj z nepozabnimi občutji iz soteske vtisnila v spomin in zagotovo se boste še vračali!

To pot še posebej priporočamo vsem, ki se boste na obisk in ogled Vintgarja podali peš z Bleda ali njegove neposredne okolice, za vse vas bo to zagotovo najkrajša doživljajska pot na izhodišče.

Nedvomno bo ta pot še kako prikladna tudi za vse tiste, ki boste v času obratovanja centralnega parkirišča v kompleksu Lip Lesne industrije Bled svoje vozilo parkirali tam. Od Katarine boste imeli najkrajšo pot preko Zasipa, kjer se boste obrnili v smeri proti Podhomu, kjer boste na začetku vasi, takoj za železniškim podvozom, še enkrat zavili levo. Pot vas po približno petintridesetih minutah z Homa – Katarine pripelje na parkirišče.

Splošno: katero koli krožno pot boste izbrali, vam ne bo žal. Vendar pa se morate zavedati, da vsaka pot, ki vodi do cilja in to je v danem primeru nedvomno obisk soteske Vintgar, terja tudi nekaj napora in pripravljenosti. Vsi napori bodo bogato poplačani, ne le z doživetjem Vintgarja, krajina okoli vas je neizmerno bogata, navdušila vas ne bo zgolj narava, temveč tudi zanimiva in bogata kulturna krajina. Vzemite si cel dan in jo doživite čim bolj popolno in ne pozabite, o teh doživetjih so časopisi že ob odkritju in ob začetkih razvoja soteske Vintgar in bližnjega Bleda pisali kot o gorenjski Švici!