Untitled design (7)

Jahanje

Kmetija Pr’ Kolenco se nahaja v tipični gorenjski vasi, Zgornje Gorje. Zgornje Gorje se nahajajo le 5 km stran od Bleda. Ukvarjamo se z ekološko pridelavo hrane in vzrejo živali, med katere pa spada tudi vzreja slovenskega avtohtonega lipicanskega konja. Tako na naši kmetiji ponujamo terensko jahanje z lipicanci za turiste v poletni sezoni.

Ker kmetija leži na obrobju Triglavskega narodnega parka, imamo odlične izhodiščne točke za začetek idiličnega terenskega jahanja v naravi. Kdor zna ceniti in uživati v lepoti narave, ki jo ponuja Triglavski narodni park in njegova okolica, bo s takšnega terenskega jahanja vedno prišel dobre volje.

OPIS JAHALNIH POTI

Cvetoči travniki, številna polja, gore, kozolci, koče, pastirski stani, pašniki, čudoviti razgledi na Blejsko jezero in okoliško hribovje … vse to lahko doživite s konjskega hrbta. Tako imamo za vas pripravljene različne jahalne poti, ki si jih izberete na podlagi vaših jahalnih spretnosti, izkušenj ter vaše vzdržljivosti.

KRAJŠA, LAHKA POT (2 URI)

Pot nas vodi skozi majhno vas Krnica čez lesen most, kjer že vstopimo v Triglavski narodni park. Jahamo po obrobju reke Radovne, ki teče skozi dolino. Ker ima dolina Radovne le nekaj prebivalcev, nam pot ponuja jahanje v idilični, mirni naravi.

GORSKA POT (4 URE)

S seboj vzamemo vse, kar potrebujemo za na pot, naložimo v sedelne torbe in že smo pripravljeni. Na začetku doline reke Radovne se začnemo vzpenjati proti vrhu planote Mežakla. Na vrhu se pred nami veličastno prikažejo Julijske Alpe. Privoščimo si požirek pijače in nadaljujemo našo pot nazaj v dolino. V dolini večkrat prečkamo mrzlo reko Radovno, v kateri se osvežijo tudi naši konji.

POT SKOZI GOZD PROTI POKLJUKI (2 URI)

Jahamo skozi gozd do planine Rčitno, kjer se črede živali še vedno prosto pasejo. Nadaljujemo pot mimo osamljenih vikendov proti razgledni točki ‘Hotunc’ nad Zatrnikom. Če je jasno vreme, imamo prečudovit razgled na Triglav in ostale Julijske Alpe na eni strani in Karavanke ter Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. Nato se podamo na pot proti domu.

POT ČEZ ZELENE TRAVNIKE (2,5 URE)

Jahamo skozi gozd do planine Rčitno, kjer se črede živali še vedno prosto pasejo. Na poti pridemo do zanimive razgledne točke, kjer se ob jasnem vremenu vidi celotno Blejsko jezero.

POT PO ALPSKI DOLINI (6 UR)

Vzdolž reke Radovna, ki jo večkrat tudi prečkamo, jahamo čez osamljene cvetoče travnike. Po nekaj kilometrih prijahamo do skritega jezera Kreda, kjer so iz njega nekoč kopali kredo, zaradi katere ima tudi značilno svetlo zeleno barvo. V jezeru se lahko tudi kopamo ter se osvežimo, preden nadaljujemo pot proti kmetiji Psnak. Na kmetiji Psnak si lahko privoščimo tradicionalno slovensko kosilo ali le »krape«, ki so značilni za lokalno okolje (po dogovoru). Po odličnem okrepčilu nadaljujemo pot proti alpski dolini Krma, kjer se bomo naužili razgleda na okoliške gore kakor tudi na Triglav, najvišjo slovensko goro.

* Vsako pot lahko prilagodimo vašim željam in se dogovorimo pred odhodom.
* Pridržujemo si pravice do spremembe poti v primeru slabega vremena ali kakršnihkoli nepredvidljivih okoliščin.
* Na vašo željo organiziramo tudi terensko jahanje, ki traja 1–2 dni. Prespimo na Pokljuki, kjer sta vključena tudi večerja in zajtrk.

NEKAJ OSNOVNIH INFORMACIJ

Prevoz na startno mesto in nazaj organiziramo mi.

Vsak jahač mora vedeti, da jaha na lastno odgovornost. Mi vam zagotovimo čelado, ki jo morate nositi zaradi lastne varnosti. Pred odhodom nam povejte, kakšne izkušnje imate, da znamo skupaj organizirati izlet glede na vaše izkušnje in vzdržljivost, da vam bo izlet ostal v najlepšem spominu. Pred odhodom na teren nam obvezno povejte, če imate kakršnekoli zdravstvene težave, da bomo znali pravilno odreagirati, če do česarkoli pride.

S seboj lahko vzamete plastenko vode, vaše osebne stvari in fotoaparat ali kamero.

Jahanje organiziramo posebej za začetnike in posebej za bolj izkušene jahače oz. po dogovoru.

CENA STORITEV

POT DOLŽINA POTI CENA
Stovičje 1 URA 25 EUR
Radovna ali Rčitno 2 URI 45 EUR
Hotunc 4 URE 80 EUR
Po planinah 6 UR 120 EUR
(*Kosilo ni vključeno v ceno izleta)