Untitled design (7)

 Adventno božični čas v poglejski cerkvi

Po tem, ko je Turistično društvo Gorje v letošnjem letu po vseh, predhodno pridobljenih soglasjih, uredilo nov dostop do Poglejske cerkve in skalnega spodmola nad vasjo Poljšica, smo si močno želeli, da privlačen jamski in objamski prostor postane kraj dogajanja. V TD Gorje smo se gradnje nove poti do jame, ki vključuje atraktivne galerije, lotili prav v želji in nameri, da prostor Poglejske cerkve postane osrednji prireditveni in kulturni prostor Gorij na prostem. Žal nam okoliščine v letu korone niso dopuščale dogajanj v smislu prireditev. Zdaj, ob koncu leta, pa smo se ob veliki vnemi in prizadevnosti Kulturnega društva Gorje, skupaj odločili, da gremo v zahteven projekt, za katerega pa ves čas verjamemo, da kraju prinaša nekaj predprazničnega in prazničnega razpoloženja.

Prizadevne in domiselne članice Kulturnega društva Gorje so z idejami zasnovale adventno in božično dogajanje, ki je nedvomno vredno ogleda, tako od blizu kot od daleč.

Pravzaprav se je predstava začela že na prvo adventno nedeljo, ko je »zasvetila« prva adventna sveča v jami. Gre za silhueto sveče, ki se prižge zvečer v zasenčenem soju reflektorja, ta se projicira na škrlatno blago, ki predstavlja telo sveče. Od daleč se vidi, kot bi v jami svetile velikanska sveče. Makete so obešene v jamski strop in segajo od stropa na zunanjem robu jame skoraj do tal. V resnici merijo skoraj štiri metre v višino in dober meter in pol v širino. Vidijo se že od daleč, tako podnevi kot ponoči. Vzporedno z obešanjem sveč, so se dekleta KD Gorje odločile in pričele z izdelavo in barvanjem likov, ki sestavljajo jaslice.

Posebej velja poudariti in izpostaviti, da se je ob skupnemu projektu Turističnega društva Gorje in Kulturnega društva Gorje odzvalo veliko posameznikov, ki so se tako ali drugače vključili v projekt v želji in cilju, da ga izpeljemo. Projekt je zahteven, tako po finančni, kot organizacijski plati. Jaslični liki, teh je preko 60, bodo umeščene na prostem. Potrebno jih je bilo vsaj do neke mere zaščititi pred vlago. Teren, kjer bodo figure nameščene, pa je skalna strmina, kar bo nedvomno povzročilo nekoliko težav s pričvrstitvijo in umestitvijo, a tu lahko računamo na inovativnost vzdrževalca Francija iz TD Gorje.

Projekta božičnih jaslic v atraktivni jami, nismo zasnovali zgolj za letošnji Božič. Verjamemo, da bo ideja živela naprej, zato truda, ki je bil vložen, ne gre obžalovati. Velja pa pohvaliti vse, ki so sodelovali, še posebej pa velja pohvaliti in se zahvaliti vsem prizadevnim dekletom in ženam, ki so se ob svojih družinskih zgodbah pripravljene razdajati za skupno dobro in lepo! Trud velja ceniti še toliko bolj, ker je vse nastajalo v času, ko ni dopuščeno druženje, delo pa poteka pod maskami!

Pri projektu so sodelovali člani TD in KD Gorje ter prostovoljci:

Bernarda Poklukar Novak, Simona Bergant, Špela Torkar, Tomaž Bregant, Janez Poklukar, Mateja Erman Repe, Gabrijela Tomaževič, Anamarija Poklukar, Ana Tišler, Sabina Pretnar, Sara Rozman, Tomaž Torkar, Franc Koren, Urban Bregant, Matija in Grega Černe, JIB Design Jože Pintar, Slivnik Sebastjan, Matej Pavlič, Anton Poklukar, Franci Peterman, Lenart Papler, Primož Poklukar, Thomas in Jure Černe, Primož Reš.

 

Jaslice se danes, 23. decembra, s polno paro postavljajo. Jutri, na predbožični dan, pa vas bodo že vabile na ogled. Ob ogledu jaslic seveda poskrbite za primerno varnostno razdaljo.

Našo božično zgodbo pa si lahko pogledate tudi danes, 23.12. na RTV SLO 1 ob 17:00!

 

Vabljeni!

 

Vsem iskrena hvala za prosti čas in voljo.

Za TD Gorje zapis T. Bregant, foto Miro Zalokar